På scenen for by- og stedsutvikling deltok fem spesielt inviterte selskaper i en pitch-konkurranse under årets Evolve Arena på Norges Varemesse. Ved siden av de to vinnerne var Unlock, Defigo og OnSiteViewer på scenen og presenterte sine selskap i en lyn-pitch.
- Spesielt spennende er det at Carrot har sin bakgrunn i Bergen kommunes avfallsselskap, BIR. Her har avfallsselskapet lykkes i å være med å skape en kommersiell bedrift samtidig som de får løst sine behov. Sier Terje Christensen, leder av Smarte byer Norge.
- Det er mye spennende som skjer i skjæringspunktet mellom teknologi og proptech samt by- og stedsutvikling i Norge, og stadig mer handler om bærekraft og gode løsninger for ombruk, sier Magnus Brøyn i Coxit, som er konferansier på Evolve Arena og leder av juryen.
- Men for å få på plass de store prosjektene er det ofte summen av mange smarte løsninger som bidrar til å skape reell merverdi for sluttbrukeren. Under årets pitch var det selskaper innen proptech, bygg, bolig, bærekraft og mobilitet - og alle er reelt gode selskaper - med teknologi og løsninger som gjør hverdagen enklere, smartere og mer bærekraftig, utdyper Magnus Brøyn i Coxit, som sammen med Smarte Byer Norge står bak den norske Proptech-prisen.
Vinneren av førstepremien ble Carrot - selskapet som nylig byttet navn fra WasteIQ - og som tidligere navnet indikerer fokuserer selskapet på avfall.
- Det er så stas å vinne proptech-prisen! Vi i Carrot brenner for å skape en verden av sirkulære materialer, og dette er en mulighet for oss til å nå ut til flere i eiendomsbransjen og hjelpe de med å gjøre avfall til verdi, sier Mari Larsen Sæther, forretningsutvikler i Carrot og tillegger:
- Det var knallgøy å pitche! Det blir så intenst når viktige budskap skal nå ut på så kort tid. Da er det engasjerende å se i øynene til publikum at saken treffer!
- Det var så gøy å få lov til å dele scene med andre selskaper som brenner for å lage bedre og smartere løsninger, både for hver enkelt av oss og miljøet. Carrot har allerede gode resultater å vise til fra våre kundeprosjekter, men det er ekstra stas å få en bekreftelse på at vår tilnærming til å løse et stort problem er noe flere også har troen på, sier Tine Charlotte Holm, Head of Operations & Partnerships i Carrot.
- Det finnes et stort potensial for å utnytte teknologi og proptech til å sirkulere avfall og bidra til økt ombruk. Carrot er et programvareselskap som gjør flere materialer sirkulære, og de belønner sortering på bakgrunn av data om hvem som kaster hva. De fungerer dermed som en gulrot og ikke en pisk - noe som trolig er veien å gå - ved anvendelse av teknologi.
Prisen ble delt ut av Smarte Byer Norge og Coxit med Norsk Eiendom og Bodø kommune i juryen. Kriteriene for prisen var knyttet til anvendelsen av teknologi med fokus på hvordan nye og smarte løsninger kan forbedre dagens tilnærming til by- og eiendomsutvikling i en tid hvor bærekraft og fellesskap betyr stadig mer. Fokuset ligger på løsningen, slik den ble presentert under pitchen, som ble levert til en entusiastisk forsamling på Evolve Arena 2021 på Norges varemesse.
Parqio vant andreplassen - eller runners up - som en del av den norske Proptech-prisen.
- Parqio digitaliserer parkeringsprosessen i norske byer og de kartlegger ledig kapasitet. Dette bidrar til å utnytte fellesgarasjer - og med mye fokus på mobilitet under Evolve Arena - var det naturlig at Parqio fikk presentere sitt bidrag til hvordan garasjene kan bli utnyttet smartere og dermed mer bærekraftige ved at de ikke står tomme store deler av tiden.
- Som et lite oppstartsselskap har det uvurderlig verdi å bli synlige for de som har fokus på bærekraft, mobilitet, og løsninger for framtidens byer. Vår største utfordring er å bli synlig for de som ikke er klar over at det finnes en løsning på dagens parkeringsutfordringer. Derfor har det veldig stor verdi for oss å bli tildelt 'runners up-prisen' som en del av Proptech-prisen. Det er ikke bare gøy, sier Ketil Høigaard, CEO og Co-Founder i Parqio.