Hva er LoRaWAN og hvordan kan det gi innbyggerne bedre tjenester?

Asker kommune bygger ut et sensornettverk basert på LoRaWAN. Det trådløse nettverket legger til rette for bedre tjenester for innbyggerne og effektivisering av flere prosesser som vannmåling og avfallshåndtering.



Bedre tjenester til innbyggerne
Det foregår en storstilt utbygging av såkalte smarte byer over hele landet. Smart-byer tar i bruk Tingenes Internett (IoT) og gir kommunen som tjenesteleverandør helt nye verktøy. Alt fra trådløs vannmåleravlesning og måling av fyllingsgrad i avfallscontainere, til pleie- og omsorgstjenester der bevegelsessensorer kontinuerlig kan gi omsorgspersonell innsikt i statusen til en pleietrengende eldre person.

Beredskap og trygghet
For Asker er det i første omgang vannmåling som digitaliseres. Selskapet Last Mile har fått i oppdrag å installere et IoT-bakkenett bestående av en rekke basestasjoner som skal gi dekning i hele nye Asker kommune. Gjennom dette nettet skal kommunen koble opp flere tusen sensorer. I første omgang skal 3000 husstandsvannmålere med sensorer settes i drift slik at vannmålerdata automatisk sendes inn til kommunen.

Hva er det som er spesielt med LoRaWAN
Et nettverk basert på LoRa sender og mottar data trådløst i et frekvensområde som ikke er lisensiert. På samme måte som vi alle kan sette opp en trådløs ruter, kan alle sette opp en basestasjon for LoRa.

Det er relativt enkelt å sette opp og man trenger ingen tillatelse for å sette opp et LoRaWAN nettverk. Følgelig finnes det ingen oversikt over hvilke nettverk som finnes.

Ingen oversikt over LoRaWAN nettverk i Norge
Det er ikke bare Asker som ser på muligheten for å bruke det trådløse nettverket til innsamling av data fra sensorer. Flere andre kommuner tester også ut teknologien. Næringslivet setter også opp LoRaWAN og det brukes blant annet av energiselskaper og havneselskaper. På Avanserte Fartøyer 2019 konferansen i Haugesund ser vi at det er initiativer rundt styring av autonome båter ved bruk av LoRaWAN (LoRa40cean)

“I skandinavia er LoRaWAN utbredt med mere enn 40 energiselskaper og mange kommuner fordi dette er en åpen teknologi som ikke har leverandør lockin.”
--Ståle Pettersen, Semtech

Open source community - The Things Network
Siden det ikke trengs noen tillatelse for å sette opp LoRaWAN nettverk har entusiaster og store bedrifter satt opp nettverk rundt om i hele verden. Alle nettverkene er koblet sammen til et stort verdensdekkende nettverk. Dette nettverket er gratis å benytte, og hvem som helst kan koble sin sensor til nettverket. På samme måte som vi alle kan koble vår PC til Internett.

Oversikten viser nettverkene som er frivillig registrert i The Things Network og du kan zoome ned til ditt nabolag.

Oversikten viser nettverkene som er frivillig registrert i The Things Network og du kan zoome ned til ditt nabolag.

Siden nettet er verdensomspennende åpner dette for nye bruksområder. En sensor som inneholder GPS posisjon kan tracke posisjon over hele verden der det er dekning. Og som det framgår av kartet ovenfor er dette store deler av verden.

The Things Network er gratis å bruke, men det er ingen garantier for at nettet fungerer. Din sensor kan fritt kobles til min basestasjon og jeg kan velge å skru den av når jeg måtte ønske. Akkurat som om du var koblet til min trådløse ruter.
Da får du ingen målinger fra din sensor.

Trådløse nett blir kritisk infrastruktur
Til å begynne med vil vi se at sensorer som ikke er kritiske kobles til og sender gjennom det trådløse nettverket. Det er gjerne vannmåler, fyllingsgrad på søppelkassen og lignende.

Senere vil vi se at det kobles til sensorer som er relatert til helse. Feks bevegelsessensorer som kan si i fra om en pleietrengende har falt om og trenger hjelp.

I det øyeblikket nettverket brukes til å sende kritisk informasjon blir nettverket kritisk infrastruktur. Nettverket må da ha garantier for oppetid og feilretting på linje med annen kritisk infrastruktur.

Private LoRaWAN nettverk
For å få garanti på at nettet virker settes det opp basestasjoner for det området man ønsker å dekke. Det er dette Asker har gjort. Ved å sette opp basestasjoner i hele kommunen får de selv kontroll på både dekning og oppetid.

Vi vet at noen kommuner velger å drifte nettverket selv. De da må tilpasse driften slik at det er folk som passer på at nettverket fungerer.

Nettverks allianser
Det er fullt mulig å koble sammen flere private LoRaWAN nettverk og danne et større nettverk på samme måte som The Things Network. Man kan se for seg at alle landets kommuner koblet sine LoRaWAN nettverk sammen. Da kan vi få et nettverk som dekker store deler av landet.

Sverige har en allianse for IoT nettverk, StadshubbsAlliansen, der kommunenes energiselskaper har gått sammen for å lage et landsdekkende nettverk.

Et annet nett i Sverige er Netmore Group De bygger hva de kaller “Ekosystem för IoT” og tilbyr sitt nett på kommersiell basis.

LoRaWAN gruppe i Smarte Byer Norge
Smarte Byer Norge er i dialog med flere rundt LoRaWAN teknologien og vi ser at det er behov for en oversikt over de profesjonelle nettverkene som ikke er registrert i The Things Network.

Det er mangler også en klassifisering av nettverkene som eksempelvis: Hvilke nettverk har 24t overvåking, hvem er ansvarlig for driften og hvilken driftsgaranti har nettverket.

Kort sagt litt samhandling og samskaping.

Vi har derfor tatt initiativ til en brukergruppe for LoRaWAN. Les gjerne mer om hva vi planlegger rundt LoRaWAN.