Hvordan starte et økosystem for datadrevet økonomi og innovasjon?

Vi må koble menneskene før vi kan koble datasettene!

4 år med å skape kultur for deling på tvers har gitt oss noen noen erfaringer vi gjerne deler. Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er i gang med å lage stortingsmelding om den datadrevne økonomien og ønsker innspill. Målet er å finne ut hvordan man kan få til å dele data på tvers av næringsliv og offentlig sektor.

Vi må koble menneskene før vi kan koble datasettene.

ØKOSYSTEM FOR SMARTBY

Før vi kan dele data må vi ha en kultur for deling
Det er helt nødvendig å begynne med å skape en kultur for deling før man kan snakke om deling av data. Deling i smartby sammenheng handler om deling av erfaringer, kunnskap og ideer. Og deling må skje på tvers av næringsliv, akademia, startups, kommuner, stat og sivilsamfunnet forøvrig. En gruppe alene kan ikke bestemme.

“Hurtigruten rules” - kultur krever felles verdier
For å skape en kultur må man enes om felles verdier og enkle regler for samhandling. I 2018 arrangerte vi Smartbydugnaden på Hurtigruten mellom Trondheim og Bodø. Tilstede var 14 rådmenn blant deltakerne og mange fra næringslivet. Vi så at det ville bli veldig utrivelig på båten om alle fra næringslivet skulle råselge mot rådmennene.

Vi laget derfor “Hurtigruten rules” som er som følger: :

Om du blir tatt i råsalg en gang setter vi deg i en livbåt bak Hurtigruten. Om du blir tatt en gang til kapper vi tauet.

Bedriftene som er med i nettverket ser at det å dele erfaring og kunnskap er god business. Vi har oppgradert reglene. Det betyr at selv de som er sponsorer på arrangementer som f.eks Smartbydebatten under Arendalsuka heller ikke skal snakke om produkter og tjenester, men heller dele erfaringer og kompetanse.

Data er ikke førsteprioritet!
Da vi startet nettverket i 2016 begynte vi å snakke om data først. Men oppdaget at interesse og fokus på deling av data var et stykke ned på agendaen i alle kommuner. Bortsett fra Stavanger som høsten 2016 hadde en CKAN server med datasett. Nå på tampen av 2019 er situasjonen annerledes. Flere kommuner snakker om og eksperimenterer med å legge ut data.

Høna og egget
Vi har et klassisk høna og egget problem. Det publiseres lite åpne data fordi det ikke er noen som lager løsninger med data. Og det lages ikke løsninger med data fordi det ikke publiseres. Open Transport Data prosjektet som ble ledet av SINTEF så på denne utfordringen og sluttrapporten ble presentert på Smartbydugnaden2019

Hvorfor skal virksomheter publisere data?
Det mangler en klar årsak til hvorfor virksomheter skal publisere data. Vi har observert kommuner og scenario under er ikke langt fra virkeligheten.

Politikeren sier at kommunen skal publisere åpne data. Beskjeden går nedover i organisasjonen, ned til hun som jobber med datasystemene i kommunen. Hun gjør uttrekk fra noen databaser og lager noen datasett. Hun legger så datasettene ut på websiden til kommunen. Etter å ha lagt ut 100 datasett rapporterer hun tilbake til ledelsen at jobben er gjort. Hun haster tilbake til de andre oppgavene som egentlig er hennes oppgaver. Politikeren får skrevet en pressemelding om at nå er kommunen den beste på deling av åpne data.

Kommunen har ikke beskrevet hva som er målet med å publisere data og følgelig ikke definert noen suksesskriterier. Det er derfor ikke mulig å kunne måle på annet enn antall datasett.

I forhold til næringslivet er kommune og stat kommet langt. Kommunene har begynt å publisere data.

Hensikten med å publisere budsjett og regnskap som åpne data er at informasjonen skal kunne bearbeides og analyseres av eksterne brukere ut fra deres behov. - Oslo kommune

Det offentlige publiserer også åpne data og Difi har laget rapporten “Kunnskapsgrunnlag - økt tilgjengeliggjøring av offentlige data

Økt tilgang på offentlige data og kunnskap om hvordan de kan brukes, er viktig for å legge til rette for størst mulig verdiskapning i en stadig mer datadrevet økonomi.
— Difi

Alle venter på at det skal komme en ung gründer og utrette mirakler med dataene.

Det kommer ikke til å skje!
Og dette er hvorfor.

  • Manglende forståelse av hvordan “en ung gründer” skal tjene penger på dataene.
    For at “en ung gründer” skal kunne bruke tid på å lage en løsning for innbyggerne må hun tjene penger på det. Det bort ikke mange nok i kommunen til at hun kan ta 99kr/mnd fra brukerne av sin app og leve av det.

  • Mangel på standardisering
    Dataene er laget for å brukes internt av datasystemene og ikke for at andre skal forstå oppbyggingen og feltnavn. Det mangler standard på hvordan datasett skal se ut. Feks kan ledige parkeringsplassr Hvordan de samme data legges ut

  • Det er veldig få Datasettene har gjerne av feltnavn som programmereren i sin tid fant på da maks lengden på feltnavn var 8 tegn. Dvs at for utenforstående er det vanskelig å forstå oppbyggingen uten dokumentasjon.

  • Hvem er kunden av dataene
    Kommunene ønsker nyskaping og innovasjon på data de publiserer. Foruten gode unntak som <stavanger, …> så

  • Hvor kan “en ung gründer” finne dataene?
    Det mangler en tjeneste som “finn.no” for data.

Skape et større marked for norske ideer og løsninger = mer data
Det bor bare litt over 5 millioner i Norge. Det er et ikke bare et lite marked. Det blir veldig lite Big data av aktiviteten til 5 millioner når vi sammenligner med hvor mye data at land som Tyskland skaper.
Både stordataanalyser, maskinlæring og kunstig intelligens er avhengig av data, mye data.

Vi nordmenn er gode på samhandling og å få folk til å snakke sammen. Ved å eksportere måten vi driver smartbyarbeid kan vi åpne nye markeder for norske løsninger og ideer. Norske løsninger i utlandet vil generere data vi sårt trenger om vi skal snakke om Big data

Smartbydugnaden er en arena for deling
Vi har arrangert Smartbydugnaden de to siste årene og skapt en arena der alle aktørene møtes for å jobbe sammen. Flere og flere ser at vi må ha med alle når vi skal planlegge hvordan vi skal leve i smarte samfunn. Vi er så heldige at digitaliseringsministeren, næringsministeren og en rekke profiler innen smartby. Blant annet ordfører i Bodø og byråd i Oslo kommer til Smartbydugnaden2020.

Eksport av hvordan skape økosystem for smartby
Vi var nylig invitert til Slovakia for å delta på deres kickoff for start av økosystem for smart city. Sammen med Tel Aviv og Greenwich ga vi råd om hvordan de skulle få igang sitt økosystem. Tel Aviv har en innovasjonskultur som er helt rå og nye vi kan la oss inspirere av. Vi har mye visdom å hente fra Greenwich. De var senter i verden og stedet for innovasjon og utvikling. Men de feilet i å tilpasse seg.

Day0.no = største matchmaking event
Som et ledd i å skape et større marked for norske løsninger arrangerer vi http://day0.no

Storingets pressemelding om datadrevet økonomi
Her finner du pressemeldingen “Starter arbeid med stortingsmelding om datadrevet økonomi og innovasjon” https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/starter-arbeid-med-stortingsmelding-om-datadrevet-okonomi-og-innovasjon/id2680668/