Fredag 24. januar inviterte NHO store byggherrer og eiendomsforvaltere til dialogkonferanse. Kommuner og offentlige etater møtte næringslivet til en fagdag for å finne løsninger på typiske utfordringer ifm eiendomsdriften.
I bygg og anlegg investeres det årlig for 400 milliarder kroner i Norge.Driftskostnader til et bygg utgjør tre ganger så mye som byggekostnader sett over en 30 års periode. Informasjon og data fra planlegging, prosjektering og bygging må i større grad være med på å skape verdi og innovasjon for eiendomsforvaltere og brukere i driftsfasen. Dette var utgangspunktet for at dagens vertskap, fellesinitiativet for Smart Digital Eiendomsledelse, inviterte til konferanse for å presentere samarbeidsgruppens behov og motivere markedet til å utvikle fremtidsrettede løsninger.
Utfordringer knyttet til datamengder
Smarte Byer Norge er opptatt av bygg og hvordan disse planlegges, utføres, driftes og vedlikeholdes i en smartby. Det var derfor med stor interesse vi møtte opp for å få innsikt i typiske utfordringer statlige og kommunale byggherrer og eiendomsforvaltere opplever og bidra i diskusjonen rundt løsninger. Det vi fikk høre var utfordringer knyttet til informasjonsmengde. Store mengder data lagret i ulike system som ikke snakker sammen. Behovet for å standardisere og strukturere data. Likeledes presentert i et brukergrensesnitt som er brukervennlig og gir oversikt slik at riktige beslutninger fattes.
Mange bruker BIM modeller men får ikke utnyttet det fulle potensiale i drifts og vedlikeholdsfasen.Det ble også løftet frem utfordringer knyttet til eierskap til data/masterdata. Mye viktig data går tapt fordi vital info ikke er tilgjengelig. Samt tidkrevende å søke den frem istedenfor at informasjonen kommer til brukeren. Dette gir utfordringer med å nyttegjøre seg dataene i innkjøpte systemer.
Samarbeid og kunnskapsdeling
Resultatet av gruppediskusjoner i workshops pekte bla. på åpne system standarder som snakker sammen og fremmer informasjonsflyt på tvers av grensesnitt. Grensesnitt som er brukervennlig slik at systemene blir en god støttespiller for beslutninger. Behovet for økt kompetanse både fra bestiller og leverandør. Dette for å få mer presise bestillinger, og leverandører som kan utfordre kravspesifikasjon i forhold til formål og nytteverdi. Det må bli slutt på silotenkning og mer fokus på kunnskapsdeling og brukeren i sentrum.
Smartbydugnaden følger byggesporet
Smartbydugnaden tar opp tråden fra Dialogkonferansen og fortsetter dialogen mellom næring, kommune-Norge og offentlige etater. Smartbydugnaden er årets store smartby arena som kobler inn akademia og startups sammen med næringsliv og offentlig sektor. Målet er å presentere behov og sammen finne frem til smarte løsninger i workshops. Gjennom 2 dager blir det faglig påfyll i plenum, fulgt opp av 16 workshops med samarbeid og kunnskapsdeling mellom smartby interesserte fra ulike fagfelt og sektorer.