Kan reiseliv og mobilitet bidra til en bærekraftig stedsutvikling?

I vårt siste innlegg skrev vi om at panelistene i Smartbydebatten under Arendalsuka 2021 diskuterte hvordan utenforskap i norske byer blant annet kan motarbeides ved å legge til rette for reell medvirkning blant beboerne i et område, og at kommune og utbyggere har mer fokus på sosial bærekraft.



arendalsukabilder.jpg

Neste del av smartbydebatten skulle handle om hvordan reiseliv og mobilitet kommer sammen, og hva dette betyr for stedsutviklingen i og rundt norske destinasjoner. Også her ble bærekraft raskt etablert som en viktig del av selve fundamentet for diskusjonen. Elisabeth Skuggevik, seniorrådgiver i Statens Vegvesen, presiserte at reise og mobilitet må jobbes med ut fra et generelt bærekraftsperspektiv, der sosial og økonomisk bærekraft må hensyntas. Men først og fremst handler det om klima og miljø:



–  Klima og miljø er en forutsetning. Det er der grunnlaget man kan jobbe videre med ligger. Så lenge man har klima og miljø i bunn, så kan man begynne å se etter løsninger som også hensyntar den sosiale og økonomiske utviklingen.



Bli merket som et bærekraftig reisemål

Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Visit Norway, fikk i oppgave å svare på spørsmålet «Hvordan skal man jobbe med destinasjonensutvikling og tilrettelegge for økt mobilitet i Norge, uten at det går på bekostning av naturen?»



Hun mener svaret er like enkelt som det er komplisert: Det handler om planlegging og samhandling. Videre sier hun at kommune, stat og næringsliv må gå sammen om å finne ut av hva slags destinasjon de ønsker å være, og hvilke elementer som må være på plass før de kan ta i mot gjester.



– Når man tar imot gjester uten at det foreligger noen konkret plan, påfører man tredjepartsbelastninger på blant annet sårbar natur og lokal infrastruktur. Hvis alle norske kommuner heller jobber aktivt for å oppnå Merket for bærekraftig reisemål, hvor lokalbefolkningen, kommunen og lokalt næringsliv sammen blir målt på 103 ulike indikatorer, vil man være tvunget til å ha en god plan klar når de besøkende kommer. Dette gagner både næringslivet, de lokale, de tilreisende og miljøet.



Krødsherad kommune er en av destinasjonene i Norge som har oppnådd denne merkingen. Men veien dit har vært lang: For bare noen år siden hadde ikke kommunen noe bedre kollektivtilbud enn én enkel skolebuss. 



– Vi måtte begynne med å kartlegge problemet, og beskrive det godt, sier Ellen Anne Bye, prosjektleder for grønn mobilitet i Norefjell. 



– Deretter løftet vi problemstillingen, og fikk teknologiselskapene, konsortium og de som jobber med mobilitet til å komme med løsningsforslagene. De løsningene har nemlig ikke vi som kommune verken kunnskap eller erfaring nok til å finne på egenhånd. Vi er helt avhengige av god samhandling mellom kommune og næringsliv.



Smarte Byer Norge er temapartner for by- og stedsutvikling på Evolve Arena – en opplevelsesbasert møteplass om morgendagens by- og samfunnsutvikling i Norges Varemesse 10. og 11. november. Sammen skal vi skape et debattforum mellom eiendomsbransjen og tilstøtende sektorer, og reiseliv, mobilitet og stedsutvikling er ett av flere temaer vi ønsker å legge til rette for diskusjon og samarbeid rundt.



Les mer om Evolve Arena, og kjøp billetter her.