Utenforskap i norske byer: Hvordan får man frem de stille stemmene?



I vårt forrige innlegg skrev vi litt om utenforskap, og hva panelet vårt under Arendalsuka mente var utfordringer og mulige løsninger i arbeidet med problemstillingen.

Der trakk vi frem hva statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) og Turid Stubø Johnsen, kommunedirektør i Sarpsborg kommune, mente var viktig for å bekjempe utenforskap i norske byer. Johnsen var opptatt av hvordan levevilkårutfordringer hoper seg opp på enkelte steder, og mente det ville være et effektivt tiltak om ​​kommunene i større grad evnet å lokalisere sine tjenester på “skyggesiden” av byen. Isaksen mente en inkluderende kunnskapsskole kan bidra til en utjevning av sosiale skjevheter i byer og tettsteder.

Her kan du lese innlegget.

Videre i debatten delte Mette Bjerke, Konsept- og digitaliseringsdirektør i Møller Eiendom, sitt syn på utfordringen. Hun mener det er avgjørende at kommunen prioriterer å gjøre problemområdene attraktive for eiendomsutvikler å investere i. Hun sier at gode planer gir forutsigbarhet, og ved å tilgjengeliggjøre informasjon om miljø kan kommune, stat og eiendomsutviklere samarbeide bedre. 

Sosial bærekraft

Det er nettopp dette samarbeidet Lene Conradi, ordfører i Asker kommune, hyller. Hun var ikke blant panelistene, men stilte med innspill og kommentarer fra ringside. Hun mener initiativet med å samle både offentlige og private aktører på tvers av bransjer er avgjørende for å lykkes med å motkjempe utenforskap.

Hun påpeker at utenforskap går innunder den tredje bærekraftsdimensjonen; sosial bærekraft, og at det derfor er svært viktig at alle kommuner tar problemstillingen på alvor. I Asker samarbeider kommunen med eldreråd, seniornett og ulike innbyggertorg, i tillegg til at de har en lokal strategi for tettstedsutvikling.


Hvordan får man frem de stille stemmene?

Konserndirektør Region Oslo i Multiconsult, Kristin Olsson Augestad trekker frem viktigheten av at beboerne i et område tar del i reelle medvirkningsprosesser. Hun lurer på hvordan man jobber for å få frem de stille stemmene, de som ikke stiller på folkemøter og stikker seg frem når det er noe de tror på. 

En del av løsningen, mener hun, ligger i det fysiske rom.


– Det er utrolig mye man kan gjøre med det fysiske rom for å få grupper til å føle seg inkludert. Det handler for eksempel om å gjøre utearealene koselige, sørge for god lyssetting, rette vinduene mot de samme friarealene, også videre. Vår tanke er at så fort disse tingene er på plass, og man føler seg mer inkludert, så bidrar man også i større grad til fellesskapet, sier Augestad.

Smarte Byer Norge er temapartner for by- og stedsutvikling på Evolve Arena – en opplevelsesbasert møteplass om morgendagens by- og samfunnsutvikling i Norges Varemesse 10. og 11. november. Sammen skal vi skape et debattforum mellom eiendomsbransjen og tilstøtende sektorer, og motvirking av utenforskap i norske byer er ett av flere temaer vi ønsker å legge til rette for diskusjon og samarbeid rundt.

Screenshot+2021-06-04+at+20.42.54.png