For å nå målene om reduksjon i klimagassutslipp, et aldersvennlig Norge, mindre forskjeller, mindre ensomhet og tilgjengelige boliger for alle, må vi planlegge nabolagene våre og byene våre slik at de imøtekommer fremtidens behov. Når bilen gjorde sitt inntog i norske byer for 100 år siden endret det byene, boligene og infrastrukturen dramatisk. Barnefamilier og storhandel forsvant ut og vi fikk store bilbaserte boligfelt og handelsparker, og parkering og trafikk der det før var trygt å sparke ball i gata.
Nå er det på tide å gjøre nye endringer og tilpasninger. Byer og nabolag må tilrettelegges for en klimanøytrallivsstil, invitere til fellesskap og trygghet på tvers av generasjoner og bakgrunn, slik at vi kan møte eldrebølgen og flyktebølger. Det må bli mulig å leve det gode liv hjemme, hele livet for alle innbyggere.
Hvordan endrer vi boliger og nabolag slik at vi ikke bare flytter på utfordringene eller utslippene? Hvordan får vi innbyggerne til å endre livsstil frivillig? Og er det i det hele tatt mulig å gjøre nødvendige endringer og sette de kravene som trengs med dagens Plan og Byggnings lovs og TEK17?
Hvordan endrer vi oss frivillig?
Hvordan kan vi tilby de funksjonene vi ønsker og trenger på en måte som belaster klima og natur/areal mindre?
Hvordan skaper vi ikke kommersielle møtesteder hvor det er naturlig å møtes på tvers?
Hvordan sørger vi for at vi ikke bare flytter utslipp og miljøbelastning?
Hvordan kan kommunen sette krav til utbyggerne slik at målene nås, og skape nødvendig innovasjon i arkitektur, teknologi
Den enes utfordring er den andres mulighet.
På konferansen setter vi scenen for innovasjon der målet er at den enes utfordring blir den andres mulighet.
Temaet vil kreve samhandling på tvers av sektorer og bransjer
Bærekraftsmålene krever løsninger
Ny teknologi åpner for nye måter å løse utfordringene på
Det må innoveres på samhandling, forretningsmodeller og teknologi
De som deltar på workshop vil være fra kommune, stat, interesseorganisasjoner, entreprenører, utbyggere, startups, konsulentselskaper.
Du får oversikt over konsepter som er i planlegging, er i gang og gjennomført
Faglige partnere
Faglig innhold
Dr Erica Löfström, som forsker innen Miljøpsykologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Hun er også prosjektkoordinator til forskningsprosjektet «Nature In Your Face» (NIYF), https://www.ntnu.edu/psychology/niyf).
Prosjekt utvikler i Nordbolig med ansvar for konsernets klima og miljøstrategi, og ØKO bonde.
Målet er at man skal få en oversikt over utfordringer og prosjekter relatert til tema for workshopen. De som har utfordringen skal få nye innspill. De som har løsninger skal finne muligheter for sine løsninger.
Konsepter vi har funnet
Kontakt terje@smartebyernorge.no med tips og endringer
Konsepter
Omgi Blefjell består av fire hytter med anneks som gir deg roen du trenger. Samtidig ønsker vi å stimulere til en fellesskapstankegang i dette prosjektet. Ønsker du å leie to ekstra enheter for å gjøre plass til familie og venner? Ønsker du å leie ut din enhet når du selv ikke bruker den? Omgi Blefjell åpner for nye typer samarbeidsmodeller som er gunstige, både med tanke på økonomi og fleksibilitet.
Bærum kommune har i samarbeid med Husbanken, utviklet bokonseptet «Det gode nabolag». Konseptet legger til rette for sambruk på tvers av livssituasjoner og funksjonsnivå, noe som skal føre til høyere livskvalitet og mindre ensomhet hos beboerne. Prosjektet består av omsorgsboliger, leiligheter for førstegangsetablerere og familier som er øremerket startlån fra Husbanken.
Et levende boliglaboratorium? Ja, på Vollebekk i Oslo bygger vi nå OBOS Living Lab, hvor vi skal utforske framtidens boliger med utgangspunkt i det aller viktigste: De som skal bo der.
Et mikrohus kan brukes som helårsbolig eller hytte. Det plasseres på egen eiendom, i en hage, eller på en tomt avtalt med grunneier. Vil du bruke huset som hytte, kan du sette det ved sjøen om sommeren, nær alpinbakken om vinteren, ved lakseelven om våren og i skogen under jakta om høsten. Mikrohusene våre bygges på en tilhenger, så de lett kan flyttes. Slik kan du enkelt følge drømmejobben eller hobbyen til nye steder - og likevel være helt hjemme.
Våre hjem skal gjøre hverdagen enklere, tryggere og mer bærekraftig. De skal begeistre! Like naturlig som rett kvalitet på gulv og vegger er derfor rett måte å styre lys, varme, solavskjerming og andre funksjoner. Enten fra mobilen. Eller simpelthen automatisk.
Grønt nabofellesskap er en beboergruppe som utvikler Snekkergrenda, et bærekraftig bofellesskap i Tomter, Indre Østfold. Bofellesskapet bygger på et vegansk verdigrunnlag og utvikles i samarbeid med arkitektfirmaet Fragment.
Zero Village Bergen blir Norges første og største boligområde med 800 nullutslippsboliger. Her skal vi fremskaffe kunnskap, pilotbygge og gjøre erfaringer som kan brukes når fremtidens nabolag skal bygges. Samtidig som det blir landets tøffeste sted å bo!
Ambera setter en ny standard for hvordan aktive voksne kan bo og leve. Du får mer enn bare en bolig, du får et sosialt og aktivt liv. Ambera bringer mennesker sammen og boformen beriker livet ditt.
Naboverten og tjenestene hun tilbyr er hjertet i selve PiiR prosjektet. Hun skal sørge for at beboerne er ivaretatt, får den hjelpen de trenger og at de til en hver tid har en kjent person å snakke med. I tillegg til naboverten bor det 3 studenter på PiiR, de er våre pionérer. De bidrar til trygghet og samhold blant beboerne og hjelper til med det meste, for eksempel IT hjelp.
Vi har identifisert tre grunnpilarer som skal bære Smarte Nabolag. Bærekraft. Teknologi. Felleskap. I grunnpakken og tilvalgspakken vil du finne løsninger som bidrar til bærekraft, som utnytter teknologi eller som skaper et felleskap. Noen av løsningene vil også ha elementer fra to eller flere av grunnpilarene. Samspillet mellom teknologi, bærekraft og felleskap er det som skaper et Smart Nabolag.
KVALITETER: Fellesskap, Hagebruk, Gjenbruk, Transport, Naturlig og sunt inneklima, Energiforsyning
Teknologi for fremtidens nabolag
Ved Den Magiske Fabrikken utenfor Tønsberg gjenvinnes matavfall og husdyrgjødsel til klimavennlig biogass og verdifull biogjødsel til produksjon av ny mat. Målet er å bli et internasjonalt foregangsanlegg for sirkulær økonomi og grønn karbonfangst.
Med Lås Opp kan du bestille varer og tjenester på nett og få dem levert bak digital lås, det være seg i en låst boks utenfor døren eller innenfor døren i hjemmet ditt. Glem stress og bekymringer! Varemottaket går av seg selv. Du trenger ikke engang være til stede når varene blir levert. Hjemlevering under trygge rammer og din fulle kontroll.
Forskning
More and more experts are explicitly talking about the need to limit consumption, on both an individual and a societal level. It is time for a shift away from the current path of nudging us into new consumption patterns without it requiring major changes in our way of life
Mer om nabolag for fremtiden påkonferansen
10/11-21 13:00-14:00 For å nå målene om reduksjon i klimagassutslipp, et aldersvennlig Norge, mindre forskjeller, mindre ensomhet og tilgjengelige boliger for alle, må vi planlegge nabolagene våre og byene våre slik at de imøtekommer fremtidens behov.
Støtteordninger
Klima- og energifondet gir tilskudd til klima- og energitiltak i borettslag og sameier, næringsvirksomheter og privatboliger. Fondets midler skal bidra til å redusere klimagassutslippene i Oslo og effektivisere energibruken.
Den demografiske utviklingen med en stadig økende levealder og en høyere andel eldre, krever at en legger bedre til rette for bærekraftige løsninger og at tiltak settes inn tidligere i omsorgsforløpet/-trappa, slik at personer med et begynnende tjenestebehov kommer tidlig inn i tilrettelagte boliger. En trygghetsbolig er en selvstendig husholdning, som gir en god ramme for å leve et selvhjulpent liv, samtidig som en gjennom felles oppholdsarealer og trygghetsvert gis sosiale og fysiske tilbud.
Sitter din bedrift på forretningsidéer innen energi eller klima, eller ønsker dere å utvikle nye grønne tjenester i samarbeid med andre? Enova kan gi dere støtte til å utrede fremtidsrettede forretningsmodeller og tjenester som bidrar til energi- og klimatiltak.
Viken fylkeskommune har satt i gang et pilotprosjekt for bygdemiljøpakker, som kan styrke distriktene med attraktive lokalsamfunn, næringsvekst og klimavennlig stedsutvikling.
Rådgivere og nettverk
Nabolagshager is a think-and-do tank that works with the social aspects of sustainable, urban development. As social entrepreneurs, we work with people, planet, and profit to make cities greener and more social. In our work we participate in research projects and conduct social programming, while also obtaining funding from our services and products.
I nabolaget ditt kan du skape små løsninger på store problemer. Alt fra CO2-utslipp til å trives der du bor. Bærekraftige liv-nettverket er åpent for alle som vil gjøre verden bedre, grønnere og gøyere. I hele Norge. Sammen har vi en enorm kraft.