Bjørn Z. Ekelund i Larvik CoLab / Human Factors
I Larvik gjennomføres det nå et spennende prosjekt med sosial boligbygging. Det arbeides med å lete fram nye måter å samarbeide med familier som søker støtte til bolig fra kommunens boligforvaltning. Prosjektet er finansiert av Husbanken, ledet av Høgskolen i Sørøst ved Senter for sosialt entreprenørskap og samskapende sosial innovasjon (SESAM), https://www.facebook.com/sesamsenter/ ).
Høgskolen har knyttet til seg Bjørn Z. Ekelund fra Human Factors som operativ prosjektleder. Prosjektet arbeider systematisk med samskaping. 5 familier er invitert inn i en felles prosess der Teori U og Diversity Icebreaker anvendes som teoretisk og metodisk grunnlag for personlig endring og innovasjon. Prosjektet sikter mot å arbeide sammen med familiene for å finne fram til valg og disponeringer familienes egne ressurser blir satt i spill for å sikre best mulig livskvalitet med hensyn til bolig og bruk av boligen. Prosjektet er kalt "Smarte familier" av to grunner. For det første fordi ny teknologi vil kunne gjøre det mulig for familier å bruke egne og hverandres ressurser mer fornuftig og effektivt, for eksempel gjennom delingsøkonomi, brukthandel, tjenestekjøp etc.
Et slikt begrep vil også kunne gjøre at det oppleves mer positivt å være deltager - spesielt for familienes barn og unge. Men det er naturligvis ikke prosjektets navn som skaper innovasjon her. For familier som er i økonomisk vanskelige situasjoner vil ny teknologi kunne være et virkemiddel for å oppnå bedre livskvalitet. Prosjektet vil arbeide med å teste ut konkrete eksempler på dette. Hvis noen smarte byer deltakerne har gode idéer for anvendelse av ny teknologi for familiene - så er det bare å melde fra! Vi leter etter gode eksempler på smarte hverdagsløsningen knyttet til boligsituasjonen for lav-inntektsfamilier – sammen med dem som kjenner utfordringene i eget liv.
I samme Nyhetsbrev
Smart city seminaret viser frem litt av det praktiske arbeidet som gjøres rundt i smartby-Norge. Vi vil besøke to av Norges smarteste byene (Trondheim og Bodø) og høre fra sentrale beslutningstakere.
Velkommen til den mest spennende internasjonale konferansen om Smart Societies i 2018! Hva skal til for å skape glade og trygge innbyggere i en ukjent fremtid? Hvordan sikrer vi god livskvalitet i urbane miljø når fremtiden innebærer store endringer?
Ulf Rydningen
HiOA jobber med smartbyspørsmål både i forskning og undervisning. Her er noen spørsmål vi stiller oss:
Ingard Bergeland
I Westcontrol jobber vi nå med et pilotprosjekt hvor det benyttes NB-IoT teknologi til automatisk vannmåleravlesning.
Terje Christensen
Hva er Urbalurba? 99% av alle smartbyløsninger trenger data. Men ikke bare det, de trenger tilrettelagte data som en innovatør enkelt kan få oversikt over, innsikt i, og som kan testes og lekes med. Det er dette Urbalurba gjør: VI tilrettelegger data for innovatører som jobber med å gjøre norske byer smartere.
Leif Thune Rudlang i Delfi, EnablerHub og Maptrends
2017 har vært et innholdsrikt år for oss i Delfi og det er derfor vanskelig å trekke frem kun ett høydepunkt. Hovedfokus har mobilitetsanalyse- og innsiktsselskapet Maptrends fått og det har hatt en enorm vekst og utvikling det siste året. Maptrends baserer - kort fortalt - sin teknologi på å kunne vise befolkningsbevegelse
Line Barkved
I desember 2017 startet forskningsprosjektet «New Water Ways» opp. Det handler om hvordan byer kan oppnå mer bærekraftig forvaltning av overvann.
Bjørn Z. Ekelund
I Larvik gjennomføres det nå et spennende prosjekt med sosial boligbygging. Det arbeides med å lete fram nye måter å samarbeide med familier som søker støtte til bolig fra kommunens boligforvaltning.
Fra Andreas Berg Dale
I Skalar satser vi på digitale tjenester under paraplyen "Smarte samfunn". Som et ledd i denne satsningen lanserte vi nylig den digitale innbyggertjenesten LEDi. LEDi er en heldigital, A til Å-prosess for booking og utleieadministrasjon av kommunale bygg.
Marit Natvig
Åpning av data fører ikke nødvendigvis til innovasjon. Det trengs mer kunnskap om hvilke data som trengs, behovene og forventningene til potensielle databrukere og om barrierer og suksessfaktorer relatert til åpne data.
Marianne Røgeberg
Acando står bak innførelsen av selvkjørende minibusser til Norge og har markedets mest kompetente miljø innen Smart Mobility og autonome transportløsninger. Vi har de siste 2 årene gjennomført demonstrasjoner i hele Norge, og over 15.000 personer har til nå prøvekjørt den selvkjørende bussen.
Paal Kristian Levang
Neste generasjon Linking Data nettverk har IoT støtte: Les whitepaper her:
Anja Westlye
Oslotech AS åpnet i mars i år ladeanlegg i garasjen på Forskningsparken. Her er det installert 15 ladepunkter for elbiler. Anlegget er en helt ny teknisk løsning med styring via Meshcrafts AS' plattform SmartCharge.
Olav Madland
Dagens transportsystem og veginfrastruktur vil i løpet av få år bli digitalisert. Som brukere av kjøretøy, vei og bane vil vi oppleve en rekke tjenester som vi i dag ikke tenker på. Kjøretøyene vil optimaliseres slik at de automatisk er tilgjengelig for transportbehovene og til enhver tid kjører med maksimal utnyttelse