PROGRAM Smartbydugnaden 2020
31 mars og 1 april på Meet Ullevål i Oslo
Dag 1) 31 Mars
Konferansier: Marnus Brøyn, teknologikommentator og byråleder i Coxit Public Relations
Klokken 09:00
Prosjektet «Ny by - ny flyplass». innebærer flytting av dagens flystripe og er omtalt som den viktigste strategiske saken på 100 år.
Ordfører Ida Maria Pinnerød, Bodø kommune
Klokken 9:05
Digitaliseringen av det norske samfunnet er et tve-egget sverd. Digitalisering gir oss utallige muligheter, men åpner også for nye avhengigheter og sårbarheter.
Generalmajor Inge Kampenes, sjef Cyberforsvaret
Klokken 09:35
Korea created the world’s first Smart City, Songdo, in 2003. What are the lessons learned?
Ambassador Dr. Young-sook Nam, Republic of Korea
Klokken 09:50
Innlegget handler om hvordan framtidas byer må ha nok steder der folk kan møtes på tvers av sosiale, kulturelle og økonomiske forskjeller. Slike arenaer for hverdagsdemokratiet bidrar til mer fellesskap og tillit, og til mindre polarisering og konflikt.
Jan Christian Vestre, Vestre
Klokken 11:45
Konferansier: Marnus Brøyn, teknologikommentator og byråleder i Coxit Public Relations
Klokken 12:10
Workshops start 13:30
Dag 1 første workshops
I denne workshopen ser vi nærmere på cybersikkerhet. Cyberkriminalitet er en av de fire største vinningsforbrytelsene. World Economic Forum har derfor satt cybersikkerhet som en av fem globale risiko i sin årlige risikorapport. Cyberkriminalitet er ytre trusler i form av hackere som makter å finne sårbarheter og sette norske bedrifter og offentlige instansers datanettverk ut av spill. Hvordan sikrer vi oss mot at informasjonsaktiva kommer i feil hender og setter vitale samfunnsinstanser ut av spill?
Selv om menneskerettighetskonvensjonene gjelder for alle, vet vi at funksjonshemmede ekskluderes fra mange viktige områder i samfunnet, som utdanning, helse og arbeid. Derfor opprettet FN en egen konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne i 2006. I workshopen stiller vi spørsmålene: Kan smart mobilitet bidra til å nå FNs bærekraftsmål 8.5? Hvordan står det til i Norge?
Pause 15:15 til 15:30
Dag 1 andre workshops
Hvordan kan vi bruke teknologi og stor-data for å bedre sikkerheten til innbyggerne, i en tid der klimaendringer truer lokalsamfunn sin eksistens. Stikkord er: Flom, skred, vind, temperaturendringer, overvåking, datasimulering, kunnskap, stor-data.
Hvordan utformer vi den smarte byen slik at folk vil bo der og trives? Hvordan sikrer vi livskvalitet for alle? Det er lansert mye ny teknologi på energi, byggemåter og «deling/smart løsninger» til bolig. Arkitekter vil føre oss tilbake til «landsbyen» og «tunet» for bedre livskvalitet.
Workshops dag 1 ferdig
Pause og forberedelser til landskamp
Dag 2) 1. April
Oppstart med workshops klokken 09:00
Dag 2 første workshops
Hvordan data fra sosiale medier påvirker styresettet vårt? Cambridge Analytica caset viste hvordan de kunne påvirke valgkampanjen i USA samt Brexit. Lokalt hadde vi NRK eksempelet fra Lillestrøm videregående skole hvor de gjorde forsøk med å påvirke utfallet av kommunevalget.
Mikromobilitet, ofte kjent som elsparkesyklerm har hatt enorm vekst i Norge og ble sommerens store snakkis. Til glede for noen og besvær for andre. Uvettig bruk har ført til ulykker og hensatte elsparkesykler til hinder for fri ferdsel. For mange er elsparkesykkelen frihet; en miljøvennlig og fleksibel måte å kjapt ta seg frem i byen og kan i mange tilfeller erstatte bilen..
Pause 10:45 til 11:00
Dag 2 andre workshops
Workshop avholdes av beredskapsavdelingen i Oslo kommune i samarbeid med Oslo politiet. Hvordan kan vi trygge innbyggerne i den smarte byen og samtidig ivareta personvernet? Stikkord er ansiktsgjenkjenning, overvåkningskameraer, kunstig intelligens som kan forutse hva som er i ferd med å skje. Pensum: For mer info, sjekk ut filmen Minority Report.
Norges befolkning blir eldre og eldre, og allerede de neste ti årene er den såkalte eldrebølgen over oss. Da runder den store etterkrigsgenerasjonen 80 år.
Lunsj 12:45 - 14:15
Konferansier: Marnus Brøyn, teknologikommentator og byråleder i Coxit Public Relations
Klokken 14:15
Oslo var europeisk miljøhovedstad i 2019. Hvordan gikk det?
Byrådsleder Raymond Johansen, Oslo kommune
Klokken 14:25
1. januar 2020 ble Viken fylkeskommune en realitet. Fylkesråd Øyvind Solum gjør opp status for de første 100 dagene, og forteller om fylkeskommunens samhandling med aktørene i Vikensamfunnet om blant annet bærekraftsmålene og by- og stedsutvikling.
Fylkesleder Øyvind Solum, Viken
Klokken 14:45
Konferansier: Marnus Brøyn, teknologikommentator og byråleder i Coxit Public Relations
Klokken 15:05
Avsluttning og vel hjem 15:30
Smartbydugnaden er en dugnadskonferanse arrangert av Smarte Byer Norge -Nettverket
Praktisk gjennomføring av Smarte Byer Norge AS og andre ildsjeler
Program med forbehold om endringer