Byutvikling når smarte bydeler oppstår, hva skjer med de gamle bydelene og lokaler som står tomme? Hvordan gjøre eldre bygningsmasse attraktive og smartere? Renovasjon av gamle bygg?
Smarte nabolag
Offentlig og privat person-/varetransport.
Mikromobilitet
Mikromobilitet, ofte kjent som elsparkesyklerm har hatt enorm vekst i Norge og ble sommerens store snakkis. Til glede for noen og besvær for andre. Uvettig bruk har ført til ulykker og hensatte elsparkesykler til hinder for fri ferdsel. For mange er elsparkesykkelen frihet; en miljøvennlig og fleksibel måte å kjapt ta seg frem i byen og kan i mange tilfeller erstatte bilen..
Tilgjengelighet for funksjonshemmede
Til tross for at menneskerettighetskonvensjonene gjelder for alle, vet vi at funksjonshemmede ekskluderes fra mange viktige områder i samfunnet som utdanning, helse og arbeid. Derfor opprettet FN en egen konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne i 2006. Personer med nedsatt funksjonsevne er også spesifikt nevnt i FNs bærekraftsmål 8.5, som handler om å «oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, deriblant ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne» innen 2030. Vi stiller derfor spørsmålene: Kan smart mobilitet bidra til å nå FNs bærekraftsmål 8.5? Hvordan står det til i Norge?
Berthe Dongmo-Engeland, førsteamuniensis, OsloMet
Berthe Dongmo-Engeland er førsteamanuensis ved OsloMet - storbyuniversitet IKT i og har de siste årene jobbet med utviklingen av «Smart Mobility and Urban Analytics», et nytt studieprogram som fokuseres på modellering, analyser og visualisering for smarte byer / smart mobilitet. Forskningsinteresser er digitalisering og matematisk/statistisk modellering og analyser av BIG DATA og by- og transportutvikling, samt bruk av analyser i en samfunnsmessig sammenheng, med mål å bygge et bedre og bærekraftige samfunn.
Mobilitet for alle
Selv om menneskerettighetskonvensjonene gjelder for alle, vet vi at funksjonshemmede ekskluderes fra mange viktige områder i samfunnet, som utdanning, helse og arbeid. Derfor opprettet FN en egen konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne i 2006. I workshopen stiller vi spørsmålene: Kan smart mobilitet bidra til å nå FNs bærekraftsmål 8.5? Hvordan står det til i Norge?
Da NRK påvirket skolevalget
Folkeopplysningen NRK og Lillestrøm videregående skole fikk mye omtale da det ble kjent at skolevalget høsten 2019 var forsøkt manipulert av Folkeopplysningen gjennom å infiltrere elevenes sosiale nettverk. Bakteppet er et trusselbilde der fremmede makter, også for Norges vedkommende, kan tenkes å benytte falske profiler og falske nyheter for å manipulere velgere og destabilisere samfunnet.
Øivind Sørlie, rektor
Øivind Sørlie er rektor ved Lillestrøm videregående skole. Av utdannelse er han siviløkonom fra Handelshøyskolen BI der han også har tatt en mastergrad i skoleledelse. Han har bakgrunn som lærer innenfor IT, markedsføring og økonomiske fag i videregående skole, IT-konsulent og senere skoleleder. Han ble tilsatt ved Lillestrøm videregående skole i 2009, og har siden 2012 vært skolens rektor.
Sikkerhet og demokrati
Vær- og klimarelaterte katastrofer
Anton Langeland, kommunalsjef teknisk sektor, Ullensvang kommune
Anton Langeland er kommunalsjef for teknisk sektor i Ullensvang kommune. Han har mastergrad i ledelse og innovasjon og bakgrunn fra Olje og industri. Han har tidligere arbeidet i Norsafe med sikkerhet på sjøen, nasjonalt og internasjonalt. Han vet hvor stor betydning minutter har i en krisesituasjon, han mener vi har de data vi trenger for å utvide varslingsvinduet, både i en krisesituasjon, men og på lang sikt. Han tar med seg nye tanker til det offentlige, om hvordan bruke data til å bedre sikkerheten til innbyggerne i landet vårt.
Hvordan forutse og forhindre naturkatastrofer
Ytre trussel mot den smarte byen
I denne workshopen ser vi nærmere på cybersikkerhet. Cyberkriminalitet er en av de fire største vinningsforbrytelsene. World Economic Forum har derfor satt cybersikkerhet som en av fem globale risiko i sin årlige risikorapport. Cyberkriminalitet er ytre trusler i form av hackere som makter å finne sårbarheter og sette norske bedrifter og offentlige instansers datanettverk ut av spill. Hvordan sikrer vi oss mot at informasjonsaktiva kommer i feil hender og setter vitale samfunnsinstanser ut av spill?
Muligheter og dilemma med sensorer i byen
Workshop avholdes av beredskapsavdelingen i Oslo kommune i samarbeid med Oslo politiet. Hvordan kan vi trygge innbyggerne i den smarte byen og samtidig ivareta personvernet? Stikkord er ansiktsgjenkjenning, overvåkningskameraer, kunstig intelligens som kan forutse hva som er i ferd med å skje. Pensum: For mer info, sjekk ut filmen Minority Report.
Oslo kommunes miljøregnskap
Hvordan kan den smarte byen utvikle en altomfattende risikostyring?
Teknologi som kobler sammen forskjellig datakilder bidrar til å utvikle kunnskap om hvordan byen lever og hvilke risikoer vi eksponeres for. Aktører som tidligere ikke har samvirket kan ved deling av sine data bidra til å styrke et helhetlig, systematisk og tverrsektorielt risikobilde. Ny innsikt i risikoer og sårbarheter kan oppnås. Kan vi klare å få til en altomfattende risikostyring til bruk i sanntid og for prediksjon?
Avdelingssjef Osman Ibrahim, Beredskapsetaten - Oslo Kommune
Genteknologi og fremtidens medisin
Med genteknologi kan vi nå lese, skrive og redigere i livets kode – DNA. Dette gir enestående muligheter for bedre diagnostikk, forebygging og behandling av sykdom. Pasienter som tidligere ville fått en dødsdom, kan plutselig kureres. Vi står ved starten av et paradigmeskifte innen helseomsorgen. Samtidig stiller utviklingen oss overfor mange utfordringer og dilemmaer.
Seniorrådgiver Sigrid Bratlie, Kreftforeningen
Seniorrådgiver Sigrid Bratlie, Kreftforeningen
Sigrid Bratlie er utdannet molekylærbiolog ved University of Glasgow og Imperial College London i Storbritannia. Hun har en Phd fra Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet i Oslo, der hun studerte mekanismer som kontrollerer celledeling. Arbeidet ble tildelt H.M Kongens Gullmedalje i 2015. Sigrid jobber nå som seniorrådgiver i Bioteknologirådet.