Smartbydugnaden 2020 Sikkerhet sporet
Vi ser på sikkerhet i flere dimensjoner.
Sikkerhet i form av klima,
I form av yttre trusler
Sikkerhet i byen
Sikkerhet i form av at noen kan hacke hodene våre
FØLGENDE WORKSHOPS
Hvordan data fra sosiale medier påvirker styresettet vårt? Cambridge Analytica caset viste hvordan de kunne påvirke valgkampanjen i USA samt Brexit. Lokalt hadde vi NRK eksempelet fra Lillestrøm videregående skole hvor de gjorde forsøk med å påvirke utfallet av kommunevalget.
Hvordan kan vi bruke teknologi og stor-data for å bedre sikkerheten til innbyggerne, i en tid der klimaendringer truer lokalsamfunn sin eksistens. Stikkord er: Flom, skred, vind, temperaturendringer, overvåking, datasimulering, kunnskap, stor-data.
I denne workshopen ser vi nærmere på cybersikkerhet. Cyberkriminalitet er en av de fire største vinningsforbrytelsene. World Economic Forum har derfor satt cybersikkerhet som en av fem globale risiko i sin årlige risikorapport. Cyberkriminalitet er ytre trusler i form av hackere som makter å finne sårbarheter og sette norske bedrifter og offentlige instansers datanettverk ut av spill. Hvordan sikrer vi oss mot at informasjonsaktiva kommer i feil hender og setter vitale samfunnsinstanser ut av spill?
Workshop avholdes av beredskapsavdelingen i Oslo kommune i samarbeid med Oslo politiet. Hvordan kan vi trygge innbyggerne i den smarte byen og samtidig ivareta personvernet? Stikkord er ansiktsgjenkjenning, overvåkningskameraer, kunstig intelligens som kan forutse hva som er i ferd med å skje. Pensum: For mer info, sjekk ut filmen Minority Report.
To dager kombinasjon av inspirerende innlegg og workshops. Der målet er å komme fra å snakke om det til å gjøre noe. Workshops er sentralt i Smartbydugnaden. Her er oppskriften
Speakers
Erik Kolstad jobber ved NORCE (Norwegian research centre), han har gjennom årene publisert en rekke artikler om klima, klimadynamikk og klimaendringer. Han har forsket på sammenhenger mellom flom, temperaturendringer, endringer i luftstrømmer, mm.
Øivind Sørlie er rektor ved Lillestrøm videregående skole. Av utdannelse er han siviløkonom fra Handelshøyskolen BI der han også har tatt en mastergrad i skoleledelse. Han har bakgrunn som lærer innenfor IT, markedsføring og økonomiske fag i videregående skole, IT-konsulent og senere skoleleder. Han ble tilsatt ved Lillestrøm videregående skole i 2009, og har siden 2012 vært skolens rektor.
Anton Langeland er kommunalsjef for teknisk sektor i Ullensvang kommune. Han har mastergrad i ledelse og innovasjon og bakgrunn fra Olje og industri. Han har tidligere arbeidet i Norsafe med sikkerhet på sjøen, nasjonalt og internasjonalt. Han vet hvor stor betydning minutter har i en krisesituasjon, han mener vi har de data vi trenger for å utvide varslingsvinduet, både i en krisesituasjon, men og på lang sikt. Han tar med seg nye tanker til det offentlige, om hvordan bruke data til å bedre sikkerheten til innbyggerne i landet vårt.
Inge Kampenes er generalmajor i Luftforsvaret. Han har bakgrunn fra nasjonale og internasjonale operasjoner og startet sin militære karriere som jagerflyver. Kampenes ble utnevnt til sjef for Cyberforsvaret i 2017, og har siden tiltredelsen vært ansvarlig for IKT, digitalisering og cybersikkerhet i Forsvaret
Bente Skattør er seniorrådgiver IKT i avdelingen for virksomhetsstyring Oslo politidistrikt og er den som gir IT-rådene til politimesteren i Oslo Hun har lang erfaring som prosjekt- / programleder i Norge i tillegg til Nordiske og globale prosjekter. Hun er leder for politiet i smart by i Oslo.
Osman Ibrahim er avdelingssjef for strategi og utvikling i Oslo kommune - Beredskapsetaten. Med over 20 års erfaring innen innovasjon og forretningsutvikling innen sikkerhet- og beredskapsfeltet bringer han inn spennende og utfordrende perspektiver på arbeidsmodeller og tekniske løsninger, som bidrag i arbeidet med teknologi og samfunnssikkerhet.
Innlegg
NORCE har sammen med mer enn 30 partnere søkt om midler til et nytt Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) med tittelen «Climate Futures». Målet er å bidra til at norsk næringsliv og forvaltning blir bedre forberedt på vær- og klimahendelser som flom og tørke.
Folkeopplysningen NRK og Lillestrøm videregående skole fikk mye omtale da det ble kjent at skolevalget høsten 2019 var forsøkt manipulert av Folkeopplysningen gjennom å infiltrere elevenes sosiale nettverk. Bakteppet er et trusselbilde der fremmede makter, også for Norges vedkommende, kan tenkes å benytte falske profiler og falske nyheter for å manipulere velgere og destabilisere samfunnet.
Ekstrem vind, ekstrem nedbør, flom, tørke, hetebølger. Disse utvikler seg ofte over en viss tid.
Anton Langeland, Kommunalsjef teknisk sektor, Ullensvang kommune
Teknologi som kobler sammen forskjellig datakilder bidrar til å utvikle kunnskap om hvordan byen lever og hvilke risikoer vi eksponeres for. Aktører som tidligere ikke har samvirket kan ved deling av sine data bidra til å styrke et helhetlig, systematisk og tverrsektorielt risikobilde. Ny innsikt i risikoer og sårbarheter kan oppnås. Kan vi klare å få til en altomfattende risikostyring til bruk i sanntid og for prediksjon?
Avdelingssjef Osman Ibrahim, Beredskapsetaten - Oslo Kommune
Innføringen av ny teknologi for å sikre innbyggerne i den smarte byen byr på muligheter og dilemmaer. Hensikten er å forhindre og bekjempe vold og kriminalitet i hverdagen ved å ta i bruk teknologi.
Innovation lead Policing in Smart Cities Bente Skattør, Oslo Politi