De fleste byggene som skal stå i 2100 er allerede bygget, og i stadig større grad må de byggene vi fører opp bestå av rivningsmaterialer fra de gamle. Samtidig vil teknologi bidra til en enklere og mer bærekraftig hverdag i boligområdene og på arbeidsplassen. De byggene vi renoverer eller fører opp nå vil som hovedregel inngå i et allerede etablert bygningsmiljø, hvor de skal tilføre eller bygge videre på allerede eksisterende funksjoner og bruk. Et bedre samspill mellom fagmiljøene, utbyggere og myndighetene må til, for å danne grunnlaget for god stedsutvikling.
11/11-21 09:15-09:30 Håvar Haugen Espelid prosjektsjef for ombruksprosjektet KA13 i Entra
Gjenbruk og ombruk er sentralt for å oppnå miljømessig bærekraft. Hvor langt har eiendomsbransjen kommet i en mer sirkulærøkonomisk tankegang, vi lærer av de beste og hører gode eksempelhistorier for hvordan næringslivet best kan samarbeide for å oppnå sirkulærøkonomi i byggeprosjekter.
11/11-21 09:30-09:45 Gro Sandkjær Hansen, Samfunnsforsker ved By- og regionforskningsinstituttet, NIBR- OsloMet
FNs bærekraftmål fordrer en sammenhengstenkning som kun kan oppnås gjennom omfattende samarbeid mellom forvaltningsnivåer, sektorforvaltninger og private aktører. For eksempel mellom fagmiljøene, utbyggere og myndighetene ndg ombruk og gjenbruk av bygg og byggematerialer. En av de største utfordringene for helhetlig stedsutvikling er derfor dagens sektororganisering. Hvordan løser vi dette?
11/11-21 09:45-10:00 Lene Conradi, Ordfører, Asker kommune
Da sammenslåingen mellom tidligere Asker, Røyken og Hurum ble vedtatt i 2016, ble det også besluttet at den nye kommunen skulle bygges på de den gang helt ferske bærekraftsmålene. De tre bærekraftsdimensjonene; økonomi, miljø og sosiale forhold, hjelper oss å se helhet og sammenheng, og det samler, inspirer - og forplikter både ansatte og folkevalgte i Asker kommune.
11/11-21 10:00-10:15 Camilla Krogh, Administrerende direktør, Ferd Eiendom
Sosial bærekraft er det bærekraftsbenet (Grønn, økonomisk og sosial bærekraft) som kanskje er minst omforent. Hva mener man med sosial bærekraft ved byutvikling? Baserer man dette begrepet på FNs bærekraftsmål, eller er faglig synsing og politisk ståsted like viktig når vi prøver å farge innholdet i sosial bærekraft?
11/11-21 10:30-11:00 Lene Conradi, Ordfører i Asker kommune, Ida Pinnerød, Ordfører i Bodø, Cecilie Nødtvedt, Rådgiver bærekraft & miljø JM Norge, Gro Sandkjær Hanssen, Samfunnsforsker OsloMet
11/11-21 11:15-11:30 Jørgen Vik, Ordfører, Lillestrøm kommune
FNs bærekraftsmål nr. 17 er «Samarbeid for å nå målene». Det kunne vært «Konkurranse for å nå målene». Hva betyr dette ordvalget, og hva betyr det for måten vi arbeider på? Er vi på vei inn i et paradigmeskifte?
11/11-21 12:00-13:00 Hva kjennetegner morgendagens bærekraftige samfunn? I denne workshopen skal vi utforske hvordan bærekraftsmålene kan være retningsgivende verktøy for å skape nettopp dette.
Med utgangspunkt i bærekraftsmålene og de tre dimensjonene av bærekraft (økonomi, klima og miljø og sosiale forhold) inviterer vi til lek med fremtidsbilder gjennom uformelle, åpne samtaler og idemyldring.
Workshopen vil organiseres som en stående verdenskafe.