Det har alltid vært dyrere å bygge en bolig enn hva folk flest har råd til. Mens det å eie sin egen bolig, og å være herre i eget hus, har vært grunnsteinen i den norske samfunnsmodellen. Sterk boligprisvekst har gjort at stadig flere nå står utenfor boligmarkedet, og er tvunget inn i en usikker leiesituasjon med hyppige bytter mellom boliger som ofte er altfor små. Kan vi sikre både god bokvalitet, rimeligere boliger, at flere eier egen bolig i et hyggelig nabolag?
10/11-21 14:10-14:25 Hannah Gitmark, Nestleder i Tankesmien Agenda og forfatter av boka «Det norske hjem»
Når boligkjøp i byene nærmest blir en umulighet for alminnelige mennesker, er vi vitne til en ulikhet som står i sterk kontrast til det bildet vi liker å gi av likhetsnasjonen Norge.
10/11-21 14:25-14:35 Bård Folke Fredriksen, Adm. direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL)
Den norske boligmodellen som handler om at flest mulig skal få muligheten til å eie eget hjem er unik og verdt å forsvare. År med kraftig boligprisvekst, for lav byggetakt og strenge utlånsreguleringer truer dette. Nye og alternative veier til egen bolig, som Del-eie og Leie-til-eie som mange boligbyggelag tilbyr, er et av svarene på hvordan flere igjen skal få innfridd sine boligdrømmer
10/11-21 14:35-14:45 Kristin Sæther, LO-sekretær med ansvar for boligpolitikk
Den økonomiske ulikheten er på vei opp i Norge - som i en rekke andre land. Høy boligprisvekst i mange år har bidratt til å skape store forskjeller blant folk og økt ulikhet i boligformue har tydelige effekter på bosetning, arbeidsmarked og næringsutvikling.
10/11-21 14:55-15:15 Hannah Gitmark, Tankesmien Agenda, Tone Tellevik Dahl, Norsk Eiendom, Bård Folke Fredriksen, NBBL. Bernt Nordby Skøien, Clemens Eiendom
Etter et år med stadig høyere boligpriser er det stadig flere som står utenfor boligmarkedet, og uten en reell mulighet til å selv eie sin egen bolig. Eierlinjen er kanskje det sterkeste uttrykket for norsk velferdspolitikk i etterkrigsårene, men linjen ser nå ut til å havarere i stadig høyere boligpriser. Det er likevel et bredt virkemiddelapparat som kan tas i bruk for å løfte flere inn i eierlinjen. Hannah Gitmark, Bård Folke Fredriksen og Tone Tellevik Dahl vil diskutere virkemidlene vi har for å løse dette samfunnsbehovet.
10/11-21 14:45-14:55 Bernt Nordby Skøien, CEO Clemens Eiendom
Fremtiden rykker nærmere og det påvirker hvordan vi bygger og bor. Hvordan skal førstegangskjøpere - uten tilstrekkelig egenkapital - kunne kjøpe egen bolig og hvorfor forventer eldre mye mer av boligene sine nå enn for bare få år siden? Bernt Nordby Skøien forteller også om hvorfor det må bli flere Smarte Nabolag i Norge og hva som kjennetegner et godt nabolag i fremtiden.bevegelsesfrihet. Elektriske løsninger gjør dette utslippsfritt i bruk. Mer deling reduserer miljøbelastningen i produksjon, og kostnaden for brukere og samfunn.
11/11-21 15:30-15:45 Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor ved Høyskolen Kristiania
Hva kreves i en by for at teknologien skal brukes til det beste for folket som bor der? Karl-Fredrik vil ta tak i hvordan fortellingene om digitalisering, grønt skifte og kreativitet truer byers sosiale utvikling. Han vil også komme med et teknologimanifest for veien ut av dette.
10/11-21 15:45-16:10 Jan Digerud & Morten Krogvold
Det bør være både funksjonelt og pent når vi bygger. Men hvordan definerer vi det?
Vi har fått Jan Digerud og Morten Krogvold, Norges mest innflytelsesrike arkitekt og fotograf, til å samtale om hva som er funksjonelt og pent.