PROGRAM BY- OG STEDSUTVIKLING
Program for 10. og 11. November 2021
Dag 1: 10. november
Teknologisk utvikling har en stor påvirkning på hvordan vi former morgendagens samfunn. Samtidig som nye transportformer gir nye premisser for hvor vi kan leve, bo og arbeide, har digitaliseringen av arbeidslivet gitt en ytterligere mobilitet blant arbeidstakerne. Samtidig er vi i ferd med å fylle bygg og samfunn med teknologiske løsninger som lar oss arbeide mer energieffektivt og produsere tjenester som er mer tilpasset den enkelte kunde. Hvordan ser morgendagens samfunn og arbeidsliv ut, sett i lys av de teknologiske sprangene vi står midt i?
09:15-09:30 TBA
Både biler og droner er allerede i oppstartsfasen med selvkjørende teknologier. Hjemmene og byggene våre vet allerede selv når de bør skru av og på varmen. Automatiseringsbølgen er allerede over oss. Hvordan ser et selvkjørende samfunn ut i nær fremtid? Hvordan gjør teknologiutviklingen samfunnet mer bærekraftig?
10/11-21 09:30-09:45 Bernt Sverre Mehammer, Strategisk rådgiver mobilitet, partner i It’s tomorrow
Byers størrelse og kvalitet avgjøres av mobilitetsløsningene de kan tilby innbyggerne. Ny teknologi gjør det integrerte grønne mobilitetssystemet til noe mer enn en drøm. Samspill mellom tradisjonell kollektivtransport for tunge transportstrømmer, og mer fleksible løsninger for first og last mile, kan gi innbyggerne mer bærekraftig bevegelsesfrihet. Elektriske løsninger gjør dette utslippsfritt i bruk. Mer deling reduserer miljøbelastningen i produksjon, og kostnaden for brukere og samfunn.
10/11-21 09:45-10:15 Utvalgte mobilitets og PropTech leverandører gjør lynpresentasjoner. Få oversikt på 30 minutter
10/11-21 10:15-10:30 Osman Ibrahim, Tom Henriksen, Astrid Hvattum
Teknologi som kobler sammen forskjellig datakilder bidrar til å utvikle kunnskap om hvordan byen lever og hvilke risikoer vi eksponeres for. Aktører som tidligere ikke har samvirket kan ved deling av sine data bidra til å styrke et helhetlig, systematisk og tverrsektorielt risikobilde. Ny innsikt i risikoer og sårbarheter kan oppnås. Kan vi klare å få til en altomfattende risikostyring til bruk i sanntid og for prediksjon?
10/11-21 11:00-11:15 Sonja Horn, Administrerende direktør, Entra ASA
Hvordan er kontorbruken endret etter pandemien/hjemmekontor og digitalisering? Hvilke erfaringer har vi nå ? Ligger de digitale arbeidsformene igjen hjemme på hjemmekontoret, eller har vi også tatt dem med oss på kontoret?
10/11-21 11:15-11:25 Ole Erik Almlid, Administrerende direktør, NHO
Det kommende tiåret står vi overfor to formidable oppgaver: Vi må halvere utslippene og skape jobber. Vi skal sikre en klode å leve på, og noe å leve av – samtidig. Løsningen på begge ligger i bedriftene. Ole Erik Almlid vil snakke om hvilke muligheter bedriftene har som klimaløsere, og hvilke utfordringer og utviklingstrekk som møter bedriftene – og oss alle – når mulighetene skal gripes.
11:25-11:55 Ole Erik Almlid, NHO, Tone Tellevik Dahl, Norsk Eiendom, Sonja Horn, Entra
Korona innebar en lyndigitalisering av arbeidslivet og møtevirksomheten, og har stor påvirkning på vår fremtidige økonomiske bærekraft. Hva har dette å si for utforming av våre kontorlokaler og hjem?
10/11-21 12:00-13:00 Mens gatearealer omprioriteres for å tilrettelegge for at flere reiser klimavennlig og byrom oppgraderes for opphold og mer byliv, opplever noen grupper at tilgjengeligheten i byene både blir mer utfordrende og tidkrevende: de som skal holde byene i gang med varer, tjenester og service.
10/11-21 13:00-14:00 For å nå målene om reduksjon i klimagassutslipp, et aldersvennlig Norge, mindre forskjeller, mindre ensomhet og tilgjengelige boliger for alle, må vi planlegge nabolagene våre og byene våre slik at de imøtekommer fremtidens behov.
Det har alltid vært dyrere å bygge en bolig enn hva folk flest har råd til. Mens det å eie sin egen bolig, og å være herre i eget hus, har vært grunnsteinen i den norske samfunnsmodellen. Sterk boligprisvekst har gjort at stadig flere nå står utenfor boligmarkedet, og er tvunget inn i en usikker leiesituasjon med hyppige bytter mellom boliger som ofte er altfor små. Kan vi sikre både god bokvalitet, rimeligere boliger, at flere eier egen bolig i et hyggelig nabolag?
10/11-21 14:10-14:25 Hannah Gitmark, Nestleder i Tankesmien Agenda og forfatter av boka «Det norske hjem»
Når boligkjøp i byene nærmest blir en umulighet for alminnelige mennesker, er vi vitne til en ulikhet som står i sterk kontrast til det bildet vi liker å gi av likhetsnasjonen Norge.
10/11-21 14:25-14:35 Bård Folke Fredriksen, Adm. direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL)
Den norske boligmodellen som handler om at flest mulig skal få muligheten til å eie eget hjem er unik og verdt å forsvare. År med kraftig boligprisvekst, for lav byggetakt og strenge utlånsreguleringer truer dette. Nye og alternative veier til egen bolig, som Del-eie og Leie-til-eie som mange boligbyggelag tilbyr, er et av svarene på hvordan flere igjen skal få innfridd sine boligdrømmer
10/11-21 14:35-14:45 Kristin Sæther, LO-sekretær med ansvar for boligpolitikk
Den økonomiske ulikheten er på vei opp i Norge - som i en rekke andre land. Høy boligprisvekst i mange år har bidratt til å skape store forskjeller blant folk og økt ulikhet i boligformue har tydelige effekter på bosetning, arbeidsmarked og næringsutvikling.
10/11-21 14:55-15:15 Hannah Gitmark, Tankesmien Agenda, Tone Tellevik Dahl, Norsk Eiendom, Bård Folke Fredriksen, NBBL. Bernt Nordby Skøien, Clemens Eiendom
Etter et år med stadig høyere boligpriser er det stadig flere som står utenfor boligmarkedet, og uten en reell mulighet til å selv eie sin egen bolig. Eierlinjen er kanskje det sterkeste uttrykket for norsk velferdspolitikk i etterkrigsårene, men linjen ser nå ut til å havarere i stadig høyere boligpriser. Det er likevel et bredt virkemiddelapparat som kan tas i bruk for å løfte flere inn i eierlinjen. Hannah Gitmark, Bård Folke Fredriksen og Tone Tellevik Dahl vil diskutere virkemidlene vi har for å løse dette samfunnsbehovet.
10/11-21 14:45-14:55 Bernt Nordby Skøien, CEO Clemens Eiendom
Fremtiden rykker nærmere og det påvirker hvordan vi bygger og bor. Hvordan skal førstegangskjøpere - uten tilstrekkelig egenkapital - kunne kjøpe egen bolig og hvorfor forventer eldre mye mer av boligene sine nå enn for bare få år siden? Bernt Nordby Skøien forteller også om hvorfor det må bli flere Smarte Nabolag i Norge og hva som kjennetegner et godt nabolag i fremtiden.bevegelsesfrihet. Elektriske løsninger gjør dette utslippsfritt i bruk. Mer deling reduserer miljøbelastningen i produksjon, og kostnaden for brukere og samfunn.
11/11-21 15:30-15:45 Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor ved Høyskolen Kristiania
Hva kreves i en by for at teknologien skal brukes til det beste for folket som bor der? Karl-Fredrik vil ta tak i hvordan fortellingene om digitalisering, grønt skifte og kreativitet truer byers sosiale utvikling. Han vil også komme med et teknologimanifest for veien ut av dette.
10/11-21 15:45-16:10 Jan Digerud & Morten Krogvold
Det bør være både funksjonelt og pent når vi bygger. Men hvordan definerer vi det?
Vi har fått Jan Digerud og Morten Krogvold, Norges mest innflytelsesrike arkitekt og fotograf, til å samtale om hva som er funksjonelt og pent.
Dag 2: 11. november
De fleste byggene som skal stå i 2100 er allerede bygget, og i stadig større grad må de byggene vi fører opp bestå av rivningsmaterialer fra de gamle. Samtidig vil teknologi bidra til en enklere og mer bærekraftig hverdag i boligområdene og på arbeidsplassen. De byggene vi renoverer eller fører opp nå vil som hovedregel inngå i et allerede etablert bygningsmiljø, hvor de skal tilføre eller bygge videre på allerede eksisterende funksjoner og bruk. Et bedre samspill mellom fagmiljøene, utbyggere og myndighetene må til, for å danne grunnlaget for god stedsutvikling.
11/11-21 09:15-09:30 Håvar Haugen Espelid prosjektsjef for ombruksprosjektet KA13 i Entra
Gjenbruk og ombruk er sentralt for å oppnå miljømessig bærekraft. Hvor langt har eiendomsbransjen kommet i en mer sirkulærøkonomisk tankegang, vi lærer av de beste og hører gode eksempelhistorier for hvordan næringslivet best kan samarbeide for å oppnå sirkulærøkonomi i byggeprosjekter.
11/11-21 09:30-09:45 Gro Sandkjær Hansen, Samfunnsforsker ved By- og regionforskningsinstituttet, NIBR- OsloMet
FNs bærekraftmål fordrer en sammenhengstenkning som kun kan oppnås gjennom omfattende samarbeid mellom forvaltningsnivåer, sektorforvaltninger og private aktører. For eksempel mellom fagmiljøene, utbyggere og myndighetene ndg ombruk og gjenbruk av bygg og byggematerialer. En av de største utfordringene for helhetlig stedsutvikling er derfor dagens sektororganisering. Hvordan løser vi dette?
11/11-21 09:45-10:00 Lene Conradi, Ordfører, Asker kommune
Da sammenslåingen mellom tidligere Asker, Røyken og Hurum ble vedtatt i 2016, ble det også besluttet at den nye kommunen skulle bygges på de den gang helt ferske bærekraftsmålene. De tre bærekraftsdimensjonene; økonomi, miljø og sosiale forhold, hjelper oss å se helhet og sammenheng, og det samler, inspirer - og forplikter både ansatte og folkevalgte i Asker kommune.
11/11-21 10:00-10:15 Camilla Krogh, Administrerende direktør, Ferd Eiendom
Sosial bærekraft er det bærekraftsbenet (Grønn, økonomisk og sosial bærekraft) som kanskje er minst omforent. Hva mener man med sosial bærekraft ved byutvikling? Baserer man dette begrepet på FNs bærekraftsmål, eller er faglig synsing og politisk ståsted like viktig når vi prøver å farge innholdet i sosial bærekraft?
11/11-21 10:30-11:00 Lene Conradi, Ordfører i Asker kommune, Ida Pinnerød, Ordfører i Bodø, Cecilie Nødtvedt, Rådgiver bærekraft & miljø JM Norge, Gro Sandkjær Hanssen, Samfunnsforsker OsloMet
11/11-21 11:15-11:30 Jørgen Vik, Ordfører, Lillestrøm kommune
FNs bærekraftsmål nr. 17 er «Samarbeid for å nå målene». Det kunne vært «Konkurranse for å nå målene». Hva betyr dette ordvalget, og hva betyr det for måten vi arbeider på? Er vi på vei inn i et paradigmeskifte?
11/11-21 12:00-13:00 Hva kjennetegner morgendagens bærekraftige samfunn? I denne workshopen skal vi utforske hvordan bærekraftsmålene kan være retningsgivende verktøy for å skape nettopp dette.
Med utgangspunkt i bærekraftsmålene og de tre dimensjonene av bærekraft (økonomi, klima og miljø og sosiale forhold) inviterer vi til lek med fremtidsbilder gjennom uformelle, åpne samtaler og idemyldring.
Workshopen vil organiseres som en stående verdenskafe.
All eiendomsutvikling er også stedsutvikling. Å bygge bygg som sammen danner rammene rundt våre liv. Hvordan skaper vi gode steder og områder, hvor vi trives og lever livene våre? Gode steder trenger kultur, næringsliv og gode boligområder, men ikke minst en egen identitet. Er stedet attraktivt, vil det også kunne utvikle seg som en reiselivsdestinasjon. Hvordan former vi nå det gode stedet, og hvordan påvirker reiselivsaktørene stedsidentitet og -utvikling?
11/11-21 14:15-14:30 Ellen Anne Bye, Prosjektleder grønn mobilitet Norefjell, Krødsherad kommune
Testarena Norefjell er en satsing hvor samarbeid mellom en teknologiklynge og en fjelldestinasjon kan gi ny verdiskaping, basert på lokal forankring og kunnskap, tilpasset lokale kvaliteter og rammebetingelser.