Samfunnet har de siste 20 -30 årene hatt en enorm digital utvikling; der «alt» styres og produseres via digitale hjelpemidler. Dette har gitt en voldsom effektivisering og stor verdiskapning, men gir også store sikkerhetsmessige utfordringer. Dette er utfordringer som følge av stans/ nedstenging, men også trusler som følge av kriminell og/ eller fiendtlig virksomhet.
Vi spør om hvor sårbart samfunnet er, og hvilke forhåndstiltak kan gjøres for å bedre sikkerheten.
NB! Gratis, men krever påmelding for å få fast plass. Salen har vært full i de 5 årene vi har arrangert. De som er påmeldt får garantert plass. Meld deg også på Facebook eventet slik at du ser hvem andre som kommer. https://www.facebook.com/events/595196321946148
Slike digitale trusler kan være:
hybrid trussel; der følgende elementer gjerne går igjen: Det er en blanding av ulike instrumenter og målsettinger og kan bestå av diplomatiske-, militære-, økonomiske-, juridiske-, etteretningsvirkemidler eller informasjonsinnhenting utført av fremmede makter. Hybride trusler kan komme fra både statlige og ikke-statlige aktører, og noen ganger kan det være utfordrende å skille hva det er snakk om.
Datainnbrudd; som kan ramme både offentlig sektor, næringslivet og privatpersoner. Et kjent tilfelle er datainnbruddet 9 januar 2021 hos Østre Toten kommune, der hele databasen ble stjålet, inkl. personsensitive data. Men også næringslivet er blitt rammet av datainnbrudd; ofte med betydelige økonomiske konsekvenser. Eksempel på dette er datainnbruddet hos Schibsted i oktober 2020, der tusenvis av brukernavn og passord har kommet på avveie.
Andre digitale trusler kan være
Løsepengevirus
ID-tyveri
Falske trusler og utpressingskrav
Phishing
Kontohacking
Krenkelser
Utpressing og svindel
Verdikjedeangrep
Tirsdag 16/8 2022 13:00 - 13:45
Konferansier: Roger Ingebrigtsen
I panelet deltar
Odd Harald Hovland Stortingsrepresentant for AP og medlem av Justiskomiteen.
Elise Lindeberg Sikkerhetsdirektør Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet og medlem av Totalberedskapskommisjonen.
Kommisjonen har fått i oppdrag å vurdere styrker og svakheter ved dagens beredskapssystemer, og gi tydelige og konkrete anbefalinger om hva som bør prioriteres i arbeidet med beredskap fremover.Ole Magnus Stensrud Kommunedirektør at Østre Toten kommune.
Kommunen ble utsatt for et massivt dataangrep. De foreløpige kostnadene som kommunen har hatt i kjølvannet av datainnbruddet, er estimert til mer enn 32 millioner kroner. For en kommune handler det om å prioritere mellom sykepleiere, lærere og datasikkerhet.Geir Hågen Karlsen Oberstløytnant, hovedlærer strategisk kommunikasjon Forsvarets Høgskole. Spesialfelt: Russiske og kinesiske påvirkningsoperasjoner, Hybridkrig og cyberangrep, Propaganda og informasjonskrig
Fagansvarlig: Rolf Kåre Jensen, tidligere rådmann Bodø kommune
Smartbydebatten arrangeres under Arendalsuka og er en arena der vi tar opp problemstillinger knyttet til smart by og stedsutvikling. Panelet består av 4 til 6 personer og på første rad, ringside, har vi 10 ressurspersoner med innsikt i tema som diskuteres. Debattleder styrer debatten og benytter aktivt ringside for å spille inn vinklinger og kommentarer.
I Arendalsuka program https://program.arendalsuka.no/event/view/17760
Streaming link
Fra tidligere events på Arendalsuka
2018, 2019, 20121
Neste del av smartbydebatten skulle handle om hvordan reiseliv og mobilitet kommer sammen, og hva dette betyr for stedsutviklingen i og rundt norske destinasjoner. Også her ble bærekraft raskt etablert som en viktig del av selve fundamentet for diskusjonen. Elisabeth Skuggevik, seniorrådgiver i Statens Vegvesen, presiserte at reise og mobilitet må jobbes med ut fra et generelt bærekraftsperspektiv, der sosial og økonomisk bærekraft må hensyntas. Men først og fremst handler det om klima og miljø:
Utenforskap i forbindelse med byutvikling kan handle om barnefamilier med lav inntekt som risikerer å bli presset ut av nærområdet sitt på grunn av økte boligpriser eller minoritetsgrupper som ikke finner tilhørighet i lokalsamfunnet.
Paxster AS has developed a range of electric vehicles and since 2013 we are supplying last mile distribution companies globally, focusing on ergonomic, efficient, and environmentally friendly solutions for delivery in urban and suburban areas.
Det blir godt å møte gamle kjente og nye fjes. Her er en liste over organisasjoner og tittel på de som kommer.
Link til streaming fra Smarte Byer Norge debatter og presentasjoner i Arendalsuka
Byer flest har en solskinnsside og en skyggeside. På solsiden strømmer utbyggerne til, og de lekre glassfasadene, advokatkontorene og lunsjbarene følger etter.
Men hvordan kan ressursene i den mindre attraktive delen av byen utvikles?
Uten å fortrenge de som allerede bor der?
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen, Stortingsrepresentant og integreringspolitisk talsperson Siri Gåsemyr Staalesen, Kommunedirektør Turid Stubø Johnsen med flere.
Debattleder: Magnus Brøyn
Tirsdag 17/8 2021 11:30 - 12:30
Under pandemien har mange av oss handlet på nett og fått varer levert hjem. Kanskje er din lille pakke kjørt i en stor lastebil som ikke er veldig miljøvennlig. Paxster har små elektriske biler for varetransport og viser hvordan vi kan spare miljøet når det tenkes smart.
Safe4 har løsningen om vi ikke er hjemme når varen kommer. Prosjektet Lås Opp viser hvordan man kan gi tilgang til budet slik at varen kan låses inn.
Møller Eiendom og Ferd støttede Generasjon M jobber sammen mot utenforskap. Studenter bor sammen med godt voksne og bidrar med sosiale aktiviteter. Som lønn bor de gratis. Fremtidens boløsning?
Debattleder: Magnus Brøyn (Teknologikommentator og byråleder i Coxit)
Tirsdag 17/8 2021 14:00 - 15:00
Mobilitet er kjernen for mennesket opp gjennom alle tider. Både for arbeid, opplevelser og fritid. Mobilitet og mangel på mobilitet kan sette preg på oss i generasjoner.
Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv, Bente Bratland Holm, Visit Norway, Astrid Bergmål, Virke Reiseliv, Elisabeth Skuggevik, Statens Vegvesen, Trygve Sunde Kolderup, DNT, Ellen Anne Bye, Krødsherad kommune
Debattleder: Magnus Brøyn
Tirsdag 17/8 2021 15:00 - 16:00
Denisa Frelichová, Slovakias ambassadør i Norge, innlegg under Arendalsuka og arrangementets betydning er publisert av nettverket Smart Cities Club i Slovakia. I tillegg løftes innsatsen til Smarte Byer Norge frem.
Vi satte punktum for en vellykket dag ved å invitere ambassadører, hovedsamarbeidspartnere, øvrige bidragsytere og andre på en forfriskende båttur i Arendals flotte skjærgård.
Utfordringer og muligheter rundt prosessen med å skape smarte byer er globale. Tirsdagens faglige del ble derfor avsluttet med ambassadørenes pitch
Smarte Byer Norge gjentok suksessen under Arendalsuka. Vi traff spiker’n på hodet med aktuell tematikk. Tirsdagens arrangement engasjerte og trakk folk, mye folk, der vi samlet næringsliv og offentlig sektor på Eureka Kompetanse.
Nysgjerrig på hva som ligger foran oss rundt neste sving? Våre hovedsamarbeidspartnere Hewlett Packard Enterprise, EY, Acando og Microsoft ga oss en smakebit.
Smarte Byer Norge var allerede på ballen mandag morgen i Thommesengården. Vi sparket i gang debatten og utfordret politikere og el-sparkesykkel leverandørene til sammen finne gode løsninger for bruk av el-sparkesykler.
Da er vi 53 forhåndspåmeldte smartbyentusiaster til Smartbydebatten 2019. I fjor var det 43 forhåndspåmeldte og vi ble 150. (lokalet tar 67 personer)
Forhåndspåmelde kommer fra følgende organisasjoner:
ABAX, Acando, Antler, Bergen kommune, Bolder, BOLDT, Concepts of Norway, EY, Fredrikstad kommune, GRID-Arendal, Hafenstrom, Halden kommune, Hayk, Hel-Max Miljøkonsult, Hewlett Packard Enterprise, imove, Innovasjon Norge, IOTIX, Kolumbus, Last Mile Communication, Microsoft Norge, Møller Mobility Group, Multicam Media, Narvik Kommune, Negotia, Nye Ålesund kommune, Politiet, Same-Way, Siemens Norge, Smarte Byer Norge, Sparebank1 Østlandet, StartupLAB, Storm Communications, Telenor Norge, Thunderhouse, Time kommune, Virke, VY
Smarte Byer Norge har oppfordret fire av aktørene som tilbyr el-sparkesykler i norske byer, til å fremlegge et felles forslag til en norsk norm for el-sparkesykkel. Sammen med Coxit, inviterer vi politikere og mediene til debatt.
The challenges and opportunities related to smart cities are global. We have invited ambassadors to the Kingdom of Norway, to a session where they pitch their respective countries’ vision, ambition and initiatives related to Smart Cities & Communities.
Tirsdag 13/8 2019 15:00 - 16:00
Kommuner leier ut biler og møterom. Landets togselskap leier ut elbiler. Kollektivselskap gir deg gratisbilleter om du er flink å gå. Bilselgere leier ut sykler. Med ny teknologi utfordrer utenlandske selskaper både offentlig og næringsliv.
Vi spør: Hva skjer? Skal det offentlige konkurrere med næringslivet? Skal næringslivet ta over offentlige oppgaver? Er det ok når en stor statlig aktør går inn i nye markeder og blir konkurrent til startups?
Den største muligheten til at Norge skal bli dyktige på smarte byer ligger i vår flate samfunnsmodell. At vi er dyktige på samarbeid og at vi inkluderer alle parter når vi lager smarte løsninger.
Vi tar tempen på samarbeid og spør hvordan det samarbeides på tvers.
Smartbydebatten ledes av Marius Parmann (Storm Communications)
Tirsdag 13/8 2019 13:30 - 14:30
Nysgjerrig på hva som kommer i vår nære fremtid? Hvilke nye utfordringer vil vi møte, hvilke hovedretninger ser vi og hva kreves av aktørene i smartbyutviklingen. Fire sentrale aktører: Hewlett Packard Norge, E&Y, Acando og Microsoft deler sine tanker om veien til smarte samfunn,
Debattleder: Magnus Brøyn (Teknologikommentator og byråleder i Coxit)
Tirsdag 13/8 2019 12:00 - 13:00
14 aug 10:30 - 16:00 Vi skaper en liten smart by på Arendalsuka. Et sted hvor man går for å se smarte løsninger i praksis. Det blir alt fra små små startups til etablerte bedrifter som viser fram sine løsninger og ideer.
Utstillere fra Smarte Byer Norge -Nettverket
14 Aug 11:00 - 13:00 Innovatører pitcher sine smartbyløsninger. Innovatører finnes over alt. Det er ikke bare startups som har gode ideer til smarte byer. Vi inviterer til konkurranse der det kåres en vinner. Om du har en god ide vil vi gjerne hjelpe deg å komme i kontakt med de som kan hjelpe deg med ideen din.
14 aug 14:00 15:45 Stortinget stemte nylig ned forslaget om en nasjonal strategi for smarte byer. Vi spør Hva nå?”. Til smartbydebatten har vi fått med sentrale politikere fra stortinget. I panelet har vi medlemmer fra Smarte Byer Norge -Nettverket som representerer kommuner, byer og næringsliv.
14 aug 15:30 - 15:45 Smarte Byer Norge og Norwegian Smart Cities (storbynettverket) har sammen med flere byer laget en avtale for å standardisere data fra byene. Første utgave lanseres i Arendalsuka.
14 aug 16:00 - 17:00 Hvordan bør kommuner samarbeide for å bli smartere seg i mellom? Hvordan kan kommuner, stat, næringsliv, akademia og samfunnsliv samarbeide?
Kristin Hetland, Greater Stavanger
Gunnar Crawford, Leder av Smartbyen Stavanger, Stavanger kommune
I vårt forrige innlegg skrev vi litt om utenforskap, og hva panelet vårt under Arendalsuka mente var utfordringer og mulige løsninger i arbeidet med problemstillingen.