10/11-21 12:00-13:00 Mens gatearealer omprioriteres for å tilrettelegge for at flere reiser klimavennlig og byrom oppgraderes for opphold og mer byliv, opplever noen grupper at tilgjengeligheten i byene både blir mer utfordrende og tidkrevende: de som skal holde byene i gang med varer, tjenester og service.
Workshop: Hvordan bygge nabolag for fremtiden
Velkommen bolk 2
Utenforskap - Er det smart om ikke skyggesiden er med ?
Modeller inn i boligmarkedet, hvordan få flere til å eie egen bolig
10/11-21 14:25-14:35 Bård Folke Fredriksen, Adm. direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL)
Den norske boligmodellen som handler om at flest mulig skal få muligheten til å eie eget hjem er unik og verdt å forsvare. År med kraftig boligprisvekst, for lav byggetakt og strenge utlånsreguleringer truer dette. Nye og alternative veier til egen bolig, som Del-eie og Leie-til-eie som mange boligbyggelag tilbyr, er et av svarene på hvordan flere igjen skal få innfridd sine boligdrømmer
Hvem skal bo hvor? Boligen - et nav i samfunn og arbeidsliv
10/11-21 14:35-14:45 Kristin Sæther, LO-sekretær med ansvar for boligpolitikk
Den økonomiske ulikheten er på vei opp i Norge - som i en rekke andre land. Høy boligprisvekst i mange år har bidratt til å skape store forskjeller blant folk og økt ulikhet i boligformue har tydelige effekter på bosetning, arbeidsmarked og næringsutvikling.
Debatt: Et boligmarked som fungerer
10/11-21 14:55-15:15 Hannah Gitmark, Tankesmien Agenda, Tone Tellevik Dahl, Norsk Eiendom, Bård Folke Fredriksen, NBBL. Bernt Nordby Skøien, Clemens Eiendom
Etter et år med stadig høyere boligpriser er det stadig flere som står utenfor boligmarkedet, og uten en reell mulighet til å selv eie sin egen bolig. Eierlinjen er kanskje det sterkeste uttrykket for norsk velferdspolitikk i etterkrigsårene, men linjen ser nå ut til å havarere i stadig høyere boligpriser. Det er likevel et bredt virkemiddelapparat som kan tas i bruk for å løfte flere inn i eierlinjen. Hannah Gitmark, Bård Folke Fredriksen og Tone Tellevik Dahl vil diskutere virkemidlene vi har for å løse dette samfunnsbehovet.
Pause bolk 2
Hvorfor må vi tenke annerledes når det gjelder konseptuell boligutvikling i Norge?
10/11-21 14:45-14:55 Bernt Nordby Skøien, CEO Clemens Eiendom
Fremtiden rykker nærmere og det påvirker hvordan vi bygger og bor. Hvordan skal førstegangskjøpere - uten tilstrekkelig egenkapital - kunne kjøpe egen bolig og hvorfor forventer eldre mye mer av boligene sine nå enn for bare få år siden? Bernt Nordby Skøien forteller også om hvorfor det må bli flere Smarte Nabolag i Norge og hva som kjennetegner et godt nabolag i fremtiden.bevegelsesfrihet. Elektriske løsninger gjør dette utslippsfritt i bruk. Mer deling reduserer miljøbelastningen i produksjon, og kostnaden for brukere og samfunn.
Temming av teknologien
11/11-21 15:30-15:45 Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor ved Høyskolen Kristiania
Hva kreves i en by for at teknologien skal brukes til det beste for folket som bor der? Karl-Fredrik vil ta tak i hvordan fortellingene om digitalisering, grønt skifte og kreativitet truer byers sosiale utvikling. Han vil også komme med et teknologimanifest for veien ut av dette.
Funksjonelt og pent
Velkommen dag 2
Bærekraftig utvikling og sirkulær utbygging
11/11-21 09:15-09:30 Håvar Haugen Espelid prosjektsjef for ombruksprosjektet KA13 i Entra
Gjenbruk og ombruk er sentralt for å oppnå miljømessig bærekraft. Hvor langt har eiendomsbransjen kommet i en mer sirkulærøkonomisk tankegang, vi lærer av de beste og hører gode eksempelhistorier for hvordan næringslivet best kan samarbeide for å oppnå sirkulærøkonomi i byggeprosjekter.
Hvordan samarbeide for å nå bærekraftmålene
11/11-21 09:30-09:45 Gro Sandkjær Hansen, Samfunnsforsker ved By- og regionforskningsinstituttet, NIBR- OsloMet
FNs bærekraftmål fordrer en sammenhengstenkning som kun kan oppnås gjennom omfattende samarbeid mellom forvaltningsnivåer, sektorforvaltninger og private aktører. For eksempel mellom fagmiljøene, utbyggere og myndighetene ndg ombruk og gjenbruk av bygg og byggematerialer. En av de største utfordringene for helhetlig stedsutvikling er derfor dagens sektororganisering. Hvordan løser vi dette?
Hvordan styre kommunen etter bærekraftsmålene
11/11-21 09:45-10:00 Lene Conradi, Ordfører, Asker kommune
Da sammenslåingen mellom tidligere Asker, Røyken og Hurum ble vedtatt i 2016, ble det også besluttet at den nye kommunen skulle bygges på de den gang helt ferske bærekraftsmålene. De tre bærekraftsdimensjonene; økonomi, miljø og sosiale forhold, hjelper oss å se helhet og sammenheng, og det samler, inspirer - og forplikter både ansatte og folkevalgte i Asker kommune.
Sosial bærekraft og byutvikling
11/11-21 10:00-10:15 Camilla Krogh, Administrerende direktør, Ferd Eiendom
Sosial bærekraft er det bærekraftsbenet (Grønn, økonomisk og sosial bærekraft) som kanskje er minst omforent. Hva mener man med sosial bærekraft ved byutvikling? Baserer man dette begrepet på FNs bærekraftsmål, eller er faglig synsing og politisk ståsted like viktig når vi prøver å farge innholdet i sosial bærekraft?